Rejtett hieroglifák

Nyomtatás
Megjelent: 2011. július 23. szombat

Rejtett hieroglifákat fedezett fel a robot Kheopsz-fáraó piramisában.

A vörös festékkel írott szöveg megfejtése esetleg segíthet megérteni, hogy mire szolgált az építmény négy belső járata.

A gízai nagy piramis, amely Kr.e. 2580-2530 körül épült, egyedüliként maradt fenn az ókori világ hét csodája közül. A piramis négy szűk járatának rendeltetése azóta foglalkoztatja az egyiptológusokat, amióta 1872-ben felfedezték a járatokat. A két felső a "Király sírkamrájától" a külvilág felé vezet, s egyes elképzelések szerint az uralkodó lelkének (Kájának) kijáratai voltak. A két alsó aknát, amelyek a "Királyné sírkamrájából" indulnak, és folytatás nélkül érnek véget, 1993-ban kutatták először, amikor Rudolf Gantenbrink német mérnök által konstruált kisméretű robotot bejuttatták a piramis belsejébe.

A robot 65 méter megtétele után egy rejtélyes, két rézszeggel ellátott mészkőtáblába ütközött. Kilenc évvel később Záhi Havvász, az egyiptomi "főrégész" vezetésével élő adásban juttattak át egy kamerát az "ajtón", ám a robot mögötte egy újabb ajtóba ütközött. Egy nappal később robotot küldtek az északi aknába is, ám 65 méter után a szerkezet ezúttal is falakba, pontosabban "ajtóba" ütközött.

Sikerült olyan apró kamerát kifejleszteni, amely képes átlátni a táblák lyukain és elolvasni a 4500 éves, vörössel írott feliratokat.

A kutatók reményei szerint a Dzsedi-robot a következő hónapokban további titkokat tár fel. A vizsgálatok 2011 végéig tartanak, a részletes beszámolót 2012 elején teszik közzé.

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews